Menu

Black Friday Wiki

Det amerikanske fænomen Black Friday har en gang for alle lagt sig over Danmark, som et stort sort tæppe af vilde tilbud.

Danmarks nye tilbudsfest! Denne tagline beskriver meget godt Black Friday fænomenet, for der er ikke mindre end et hav 🌊 af tilbud denne dag.

Det er faktisk ret voldsomt, men det har du jo formenligt bemærket?

Sagen er den, at dagen er blevet ultra populær blandt os danske forbrugere. Vi har faktisk aldrig haft sådan en ”rigtig” shop-amok, hæsblæsende udsalgsdag før. Danmark har for det meste været præget af Januarudsalg, Påskeudsalg og julesalget. Alle tilbudsfester som strækker sig over flere dage og derved er blevet udvandet en smule. Black Friday derimod, er påtænkt som én dag. Kun én dag med ultimative rabatter.

Men nu tænker du måske:

Hvorfor fejres Black Friday?

Black Friday er som nævnt en amerikansk tradition, som kommer i kølvandet på Thanksgiving. Thanksgiving er også en primært amerikansk tradition, en salgs høstfest – helligdag. Helligdagen bruger amerikanerne sammen med deres kære, og derved er det meste lukket denne dag. For at sparke gang i salget igen, samt julehandlen, bruger de amerikanske butikker fredagen efter Thanksgiving til at kickstarte julesalget med et brag!

Det er det som kaldes Black Friday.

Black friday shopping med telefon og computer
Foto: BlackFridayCounter – Black friday shopping med telefon og computer.

Hvornår er det nu lige det er Black Friday?

En god tommelregel til at undgå at overse Black Friday (Kan man overhovedet det?), er ved at notere dig at Black Friday altid falder sidst i november måned. – Og nårh ja, så er det jo, som navnet antyder det, altid en fredag. Mere nøjagtigt så falder Black Friday altid fredagen efter Thanksgiving, som altid er den fjerde torsdag i november.

Hvis du allerede nu gerne vil have et kryds i din kalender for de kommende års Black Friday, så har vi listet datoerne herunder:

Black Friday 2017 fejres, fredag d. 24. november 2017
Black Friday 2019 fejres, fredag d. 23. november 2018
Black Friday 2019 fejres, fredag d. 29. november 2019
Black Friday 2020 fejres, fredag d. 27. november 2020

…de resterende datoer helt frem til 2030 kan du se i vores blogindlæg: Hvornår er det Black Friday.

Hvorfor hedder det Black Friday?

Det flyder med delte meninger om hvor navnet ”Black Friday” stammer fra. Angiveligt stammer navnet fra den amerikanske stat Philadelphia, hvor man brugte navnet til at beskrive de massive menneskemængder, som pludselig kom på gaden fredagen efter Thanksgiving.

En ting er sikkert: Black Friday er kommet til Danmark for at blive. I hvert fald nogle år endnu. 🎉😀

> Se oversigt over butikker med Black Friday Tilbud

 

Del dette indlæg